Projekty ČZU mezi finalisty Cen SDGs 2024

Česká zemědělská univerzita v Praze dosáhla významného úspěchu. Dva projekty, na kterých se podílela či je přímo koordinovala, se dostaly mezi finalisty prestižních Cen SDGs 2024, a to v kategorii Rozvojová spolupráce, mír a partnerství. Tyto světově unikátní ceny oceňují organizace a projekty, které aktivně naplňují globální cíle udržitelného rozvoje OSN. Celkem se do soutěže přihlásilo neuvěřitelných 270 projektů.

Mezi finalisty je projekt Bioplynové stanice v rozvojovém světě, vedený doc. Ing. Hynken Roubíkem, Ph.D., z výzkumného týmu BioResources and Technology z Fakulty tropického zemědělství ČZU, zaměřený na rozvoj udržitelné energetiky v rozvojových zemích prostřednictvím bioplynových technologií.

Druhým finalistou je projekt Využití mangových pecek jako zdroje udržitelné energie a cenných olejů, který byl realizován Mendelovou univerzitou v Brně ve spolupráci s ČZU v Praze. Tento projekt podporuje udržitelné využívání mangových pecek v energetickém sektoru a rozvoj venkovských komunit.

Podílí se na něm Ing. Jan Staš z výzkumného týmu BioResources and Technology a tým BioEnviro Research Team, vedeným doc. Ing. Tatianou Alexiou Ivanovou, prof. h. c., Ph.D., které působí na Fakultě tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze.


O Cenách SDGs

Ceny SDGs oceňují od roku 2017 projekty, které pomáhají naplňovat závazky České republiky v oblasti udržitelného rozvoje. V minulých ročnících se do soutěže zapojilo více než 1500 projektů.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 3. října 2024 v Černínském paláci na Ministerstvu zahraničních věcí ČR. Sledujte živý přenos dnes od 18:00 na YouTube.

O asociaci

Asociace společenské odpovědnosti je největší iniciativou v oblasti udržitelnosti a ESG v Česku. Spolupracuje s více než 500 členy na naplňování Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) OSN.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.