Aktuality

18. ročník Letní školy statistických metod

Přijďte se poučit a pobavit zároveň. Získáte znalosti o plánování experimentů a pro podporu odborné konzultace Vaší disertačky nebo výzkumu využijete networking. Nechte se inspirovat od ostatních a odneste si nápady, náměty i praktické zkušenosti.

Nabídka stipendií pro studijní a výzkumné pobyty v Mexiku

Fakulta tropického zemědělství oznamuje možnost získání stipendií pro studijní a výzkumné pobyty v Mexiku na akademický rok 2024/2025.  Podrobnosti stipendijní nabídky:

- Počet míst: 5

- Délka pobytu: 5 až 10 měsíců (zahájení pobytu bude upřesněno mexickou stranou)

- Úhrada pobytu: Ministerstvo zahraničních věcí Mexika

- Úhrada cestovného: Bez refundace cestovného

 

Požadované dokumenty:

- Návrh na vyslání / Žádost o účast ve stipendijním programu MŠMT (podepsaná a potvrzená zahraničním oddělením VŠ)

- Životopis ve španělštině

- Motivační dopis ve španělštině

- Doklad o vykonaných zkouškách

- Potvrzení o úrovni znalosti španělského jazyka

 

Termíny:

- Uzávěrka přihlášek k AIA: 10. června 2024 (e-mailem na adresu e-podatelna@dzs.cz)

- Podání online žádosti mexické straně: do 28. června 2024 (přes portál SIGCA)

 

Odkazy pro další informace:

Akademická informační agentura (AIA) - http://aia-databaze.zahranici-stipendium.cz/modules/aia/

Mexická agentura mezinárodní rozvojové spolupráce (AMEXCID) - http://www.gob.mx/amexcid/acciones-y-programas/becas-para-extranjeros-29785

Portál SIGCA pro online žádosti - https://sigca.sre.gob.mx/login

Další detaily najdete v přiloženém dokumentu.

Pozvánka na obhajobu dizertační práce Kateřiny Vihanové

Srdečně Vás zveme na obhajobu dizertační práce Ing. Kateřiny Vihanové na téma “ Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils and supercritical carbon dioxide extracts of Asian spices against food pathogens in liquid and vapour phase” (Katedra tropických plodin a agrolesnictví, Tropical Agrobiology and Bioresource Management). Obhajoba práce proběhne dne: 31.5.2024 od 10 hod ve školící místnosti č. 403 (budova FTZ).

Foodborne microbial diseases present a significant public health concern necessitating the preservation of food products to extend their shelf life and ensure safety. An emerging method of food preservation involves the antimicrobial modified atmosphere packaging. Spices and condiments containing volatile oils hold promise for such applications. In this study, the in vitro growth-inhibitory activity of essential oils (EOs) and supercritical carbon dioxide extracts (CO2 extracts) obtained from spices originating from Asia was assayed using broth microdilution volatilisation method against bacterial food pathogens. Subsequently, chemical profiles of most potent samples were examined using gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) apparatus. The findings of the study suggest that EOs and CO2 extracts derived from Cinnamomum spp. hold promise as natural food preservatives in the food industry. In addition, the results of experiments with Cambodian species suggest the potential application of supercritical CO2 for their extraction in spice-processing practice.

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.