Green Plate Forum 2024 ve Vídni

V úterý 25. června proběhl event Green Plate Forum 2024 na univerzitě BOKU ve Vídni, kterého se zúčastnili zástupci Fakulty tropického zemědělství. Akce byla zaměřena na udržitelné stravování a ochranu životního prostředí prostřednictvím unikátních kulinářských postupů a receptů různých kultur.

Aktivita byla realizována v rámci projektu “Networking through student cooperation on case study challenges (NET-COOP)” financovaného z grantu Euroleague for Life Sciences (Faculty of Tropical AgriScience (czu.cz)), na kterém spolupracují tři partnerské univerzity (ČZU v Praze, SLU ze Švédska a BOKU z Rakouska).

Událost byla součástí studentské iniciativy pořádané studenty z BOKU ve spolupráci se studenty z České zemědělské univerzity a švédské SLU. Byla pojata jako závěrečné společné setkání studentů, kteří se během letního semestru podíleli na vypracování společných případových studií a sdíleli své znalosti z pohledu různých perspektiv dle zaměření jednotlivých studijních programů a předmětů.

Účastníci na setkání diskutovali o Cíli udržitelného rozvoje č. 2 (SDG2), který se zaměřuje na vymýcení hladu, zajištění potravinové bezpečnosti, zlepšení výživy a podporu udržitelného zemědělství. Studenti připravili degustační menu, kde každá země byla zastoupena jedním pokrmem, a podělili se o recepty. Důraz byl kladen na udržitelnost produkce vybraných pokrmů a na aspekty udržitelné spotřeby. Event představil udržitelné přístupy přípravy pokrmů z různých kontinentů.  Konkrétně se jednalo o recepty z Turecka, Íránu, Etiopie, Kolumbie a Německa.

Green Plate Forum 2.0 bylo zaměřeno na sdílení nejnovějších vědeckých poznatků s širší vědeckou a rozvojově orientovanou veřejností, včetně odborníků z praxe, politických zástupců a zainteresovaných stran. Akce poskytla studentům prostor pro setkání a sdílení názorů a zkušeností během tematicky zaměřených diskusí. Na realizaci akce se podíleli koordinátorky projektu z FTZ Petra Chaloupková a Olga Leuner společně s 9 studenty FTZ, kteří na případových studiích využili své znalosti získané z předmětu Project Monitoring and Evaluation.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.