Fakulta tropického zemědělství (FTZ) České zemědělské univerzity v Praze nabízí odborné přednášky pro střední školy.
Přednášky se konají v rámci dnů otevřených dveří FTZ nebo v termínu dle individuální dohody se střední školou. Přednášky doporučujeme zrealizovat přímo na naší fakultě ve spojení s nabízenými exkurzemi do laboratoří, botanické zahrady FTZ a s prohlídkou areálu ČZU v Praze. Nejvhodnějšími měsíci pro tyto návštěvy jsou leden, červen a září. Po individuální dohodě můžeme uskutečnit přednášku i přímo na střední škole (v Praze a nejbližším okolí). Přednášky jsou zdarma.
Mimo dny otevřených dveří nabízíme standardně přednášky na tato témata (termín konání dle vzájemné dohody):
- Jak můžeme živit svět v roce 2050? (Bohdan Lojka)
- Slunce jako prostředek k uchování a skladování potravin (Iva Kučerová)
- Proč (ne)jíst antilopy (Karolína Brandlová)
- Zachráníme největší antilopu? Záchranný program v Senegalu pod vedením českých vědců (Karolína Brandlová a spolek Derbianus Conservation)
- Genetické metody v ochraně přírody a chovatelství (Barbora Černá Bolfíková)
- Z lesa na talíř: O původu rostlin a jejich domestikaci (Anna Maňourová)
- ...případně další témata dle individuální dohody
Dále nabízíme promítání dokumentárních filmů:
- Tropické méně známé plodiny a výživa lidí: Etnobotanická studie na ostrovech Samoa - film, 25 min., v anglickém znění
- Djink-i-Junka (Buš bývala temná) - film o záchranného programu antilopy Derbyho, 48 min., v českém znění (možnost titulků v angličtině)
Nabízíme také následující exkurze:
- Komentované prohlídky laboratoří FTZ - areál ČZU v Praze, Praha 6 Suchdol
- Komentovaná prohlídka Botanické zahrady FTZ - areál ČZU v Praze, Praha 6 Suchdol
- Exkurze do experimentálního chovu antilop losích a lam guanako v Lánech (Radim Kotrba) - Lány, okres Kladno
Pro detailnější informace se obraťte na Dr. Fedorovu.
Anotace přednášek:
Fair Trade aneb proč bychom měli konzumovat eticky obchodované potraviny? (Jiří Hejkrlík) V rámci přednášky bude představen etický způsob obchodování s producenty v rozvojových zemích a certifikace Fairtrade. Na konkrétních příkladech fungování Fairtrade v Keni a v Etiopii budou ukázány jaké dopady tento systém alternativního obchodu má na život drobných zemědělců v Africe a jinde ve světě. Bude také představen trh s etickými produkty v České republice včetně současných trendů udržitelné spotřeby. |
|
Jak malé bioplynové stanice podporují rozvoj asijského venkova (Hynek Roubík) Malé bioplynové stanice jsou důležitou technologií pro zlepšení životního prostředí, protože řeší problémy s bioodpady a současně vytváří jak bioplyn, tak i hnojivo. Využitím bioplynových stanic v rozvojových zemích se dlouhodobě zabývají výzkumníci z FTZ. |
|
Jak můžeme živit svět v roce 2050? (Bohdan Lojka) Organizace spojených národů předpovídá, že do roku 2050 světová populace vzroste o více než dvě miliardy lidí. Environmentální výzvy, které představuje zemědělství, jsou obrovské a stanou se pro uspokojení rostoucí potřeby potravin po celém světě stále naléhavější. Budou-li tyto trendy pokračovat, populační růst a lepší stravovací návyky si vyžádají, abychom zhruba zdvojnásobili množství plodin, které budeme pěstovat v roce 2050. Přednáška představuje plán k uživení světa v pěti krocích. |
|
Proč (ne)jíst antilopy (Karolína Brandlová) Přednáška seznámí s projekty Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze, které se již 17 let zabývají výzkumem dvou největších antilop. Záchranný program kriticky ohrožené antilopy Derbyho se představí v kontrastu s experimentálním farmovým chovem příbuzné antilopy losí, kterou fakulta chová ve Školním zemědělském podniku v Lánech. Jak tyto dva projekty spolu souvisejí? Jak by mohly farmové chovy antilop a trofejní lov pomoci k ochraně ohrožených druhů? Nejen na tyto otázky odpoví přednáška. |
|
Slunce jako prostředek k uchování a skladování potravin (Iva Kučerová) Slunce a sluneční záření poskytují neomezený zdroj a prostředek ke konzervování a uchovávání potravin. Sušení na slunci patří mezi nejstarší technologie zpracovávání potravin. Kvalita výsledného produktu je ovšem závislá na správných technologických postupech a úpravě potravin před sušením. Problematiku zkoumá tým z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze, který posluchače zasvětí nejen do procesů sušení pomocí solární energie, ale zavede i do Laboratoře technologie a zpracování potravin. |
|
Zachráníme největší antilopu? Záchranný program v Senegalu pod vedením českých vědců (Karolína Brandlová a spolek Derbianus Conservation) Antilopa Derbyho je největší antilopa na světě. Zároveň je však jednou z nejohroženějších - západního poddruhu antilopy Derbyho (Taurotragus derbianus derbianus) zbývá posledních 300 jedinců na planetě. Fakulta tropického zemědělství ČZU v Praze a spolek Derbianus Conservation vede již přes 17 let záchranný program této antilopy. Přednáška představí nejen antilopu Derbyho, ale i vlastní zkušenosti, jak takový záchranný program v Africe probíhá a jak záchrana druhu souvisí s výzkumem. |
|
Genetické metody v ochraně přírody a chovatelství (Barbora Černá Bolfíková) Genetické metody jsou dnes využívány ve většině biologických disciplín. Přednáška má za cíl, seznámit posluchače se zajímavými projekty, kde je využití těchto metod naprosto zásadní a nenahraditelné, a to od ochrany přírody, po nejnovější techniky v produkci potravin. Chcete se dozvědět proč je fragmentace krajiny a vznik malých populací nebezpečným jevem, jak se dá potýkat s blízkou příbuzností zvířat v rámci chovu nebo vás naopak zajímá vývoj GMO? Přijďte se podívat! |
|
Z lesa na talíř: O původu rostlin a jejich domestikaci (Anna Maňourová) Jak vypadá divoký banán a odkud pochází? Je jablko opravdu typicky českým ovocem? Odkud se bere čokoláda? Zatímco domestikace hospodářských zvířat je poměrně známý pojem, málokdo si uvědomuje, že obdobným procesem musely nutně projít i rostliny. Proč a kdo s tím vlastně začal? V přednášce nahlédneme do dávné historie pěstování zemědělských plodin, podíváme se na divoké formy komerčně nejvýznamnějších rostlin, odhalíme místa jejich původu a ukážeme si nebezpečí pěstování pouze omezeného množství zemědělských druhů. |