Zavádění ovocného hodnotového řetězce pro zlepšenou výživu a efektivní produkci v Arba Minch

Cílová země: Etiopie
Koordinátoři projektu: Vladimír Verner
Projektový tým:  Zbyněk Polesný, Iva Kučerová, Jan Staš, Anna Maňourová, William Nkomoki
Partneři projektu: Mendelova univerzita v Brně, Petr Němec (hlavní realizátor, ČR), Holistic Solutions (ČR)
Donor Česká rozvojová agentura
Doba realizace 2020 - 2023

 

Cíle projektu:

Ačkoliv jsou ovocné plodiny stabilními ingrediencemi etiopských domácností, průměrná konzumace ovoce na jednoho obyvatele v Etiopii odpovídá pouhým 7 kilogramům ročně (doporučená dávka je zhruba 21krát vyšší). Arba minch Zuria je přitom významným ovocnářským regionem, který se 10-15 % podílí na celkové produkci ovoce v Etiopii. Potenciál oblasti je ale daleko vyšší. Cílem projektu je proto zavedení ovocného hodnotového řetězce v zájmu zlepšené výživy, zdraví místních obyvatel a zvýšení tržní konkurenceschopnosti zemědělců. Specificky pak projekt cílí na diverzifikaci pěstovaných ovocných plodin, jejich efektivní skladování, posklizňové zpracování a následný přístup na trh.

Výstupy a aktivity projektu:

  • Zvýšení současné produkce ovoce a kvality zpracování vybraných komodit
  • Diverzifikace pěstovaných plodin pro zmírnění negativních dopadů sezonní produkce
  • Založení ovocných školek a pěstebních sadů; školení metod ve školkařství (roubování, prořezy apod.)
  • Výstavba prostor pro skladování ovocných produktů včetně návrhu řešení uskladnění (vlastní výroba přepravek na ovoce apod.);
  • Asistence při zavádění jednoduchých zavlažovacích systémů
  • Zavedení tržních opatření na podporu a posílení vztahů v hodnotovém řetězci
  • Posílení spolupráce poskytovatelů veřejné zemědělské asistence a jednotlivých zemědělců
  • Osvětová kampaň a školení místních komunit v důležitosti konzumace ovoce a diverzifikace stravy ve vztahu k nutriční hodnotě

Projekt je implementován ve čtyřech cílových kebelích spadajících pod místní správu woredy Arba Minch Zuria, konkrétně Kolla Shara, Chano Dorga, Chano Cheleba a Chano Mile. Projektové aktivity a výstupy by měly mít dosah alespoň 2 000 domácností a 400 mladých lidí.

Kontakty:

  • Vladimír Verner, faremní systémy a hodnotové řetězce (vernerv@ftz.czu.cz)
  • Zbyněk Polesný, inovace pro udržitelné zemědělství a lokální zdroje obživy (polesny@ftz.czu.cz)
  • Jan Staš, vhodné technologie zpracování potravin (stas@ftz.czu.cz)
  • Anna Maňourová, domestikace a diverzifikace dřevin, agrolesnictví (manourova@ftz.czu.cz)

Soubory ke stažení

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.