Cílová země: | Etiopie |
Koordinátoři projektu: | Vladimír Verner |
Projektový tým: | Zbyněk Polesný, Iva Kučerová, Jan Staš, Anna Maňourová, William Nkomoki |
Partneři projektu: | Mendelova univerzita v Brně, Petr Němec (hlavní realizátor, ČR), Holistic Solutions (ČR) |
Donor | Česká rozvojová agentura |
Doba realizace | 2020 - 2023 |
Cíle projektu:
Ačkoliv jsou ovocné plodiny stabilními ingrediencemi etiopských domácností, průměrná konzumace ovoce na jednoho obyvatele v Etiopii odpovídá pouhým 7 kilogramům ročně (doporučená dávka je zhruba 21krát vyšší). Arba minch Zuria je přitom významným ovocnářským regionem, který se 10-15 % podílí na celkové produkci ovoce v Etiopii. Potenciál oblasti je ale daleko vyšší. Cílem projektu je proto zavedení ovocného hodnotového řetězce v zájmu zlepšené výživy, zdraví místních obyvatel a zvýšení tržní konkurenceschopnosti zemědělců. Specificky pak projekt cílí na diverzifikaci pěstovaných ovocných plodin, jejich efektivní skladování, posklizňové zpracování a následný přístup na trh.
Výstupy a aktivity projektu:
- Zvýšení současné produkce ovoce a kvality zpracování vybraných komodit
- Diverzifikace pěstovaných plodin pro zmírnění negativních dopadů sezonní produkce
- Založení ovocných školek a pěstebních sadů; školení metod ve školkařství (roubování, prořezy apod.)
- Výstavba prostor pro skladování ovocných produktů včetně návrhu řešení uskladnění (vlastní výroba přepravek na ovoce apod.);
- Asistence při zavádění jednoduchých zavlažovacích systémů
- Zavedení tržních opatření na podporu a posílení vztahů v hodnotovém řetězci
- Posílení spolupráce poskytovatelů veřejné zemědělské asistence a jednotlivých zemědělců
- Osvětová kampaň a školení místních komunit v důležitosti konzumace ovoce a diverzifikace stravy ve vztahu k nutriční hodnotě
Projekt je implementován ve čtyřech cílových kebelích spadajících pod místní správu woredy Arba Minch Zuria, konkrétně Kolla Shara, Chano Dorga, Chano Cheleba a Chano Mile. Projektové aktivity a výstupy by měly mít dosah alespoň 2 000 domácností a 400 mladých lidí.
Kontakty:
- Vladimír Verner, faremní systémy a hodnotové řetězce (vernerv@ftz.czu.cz)
- Zbyněk Polesný, inovace pro udržitelné zemědělství a lokální zdroje obživy (polesny@ftz.czu.cz)
- Jan Staš, vhodné technologie zpracování potravin (stas@ftz.czu.cz)
- Anna Maňourová, domestikace a diverzifikace dřevin, agrolesnictví (manourova@ftz.czu.cz)