Tropické druhy se většinou sklízejí po celý rok, jistá sezónnost se proto týká pouze ovoce ze subtropických oblastí.
Máme tu nový rok a s ním i předsevzetí, jak žít zdravě. V rámci novoroční diety můžeme například sáhnout po tropickém či subtropickém ovoci bohatém na vitamíny, minerály a další tělu prospěšné látky. Většina hlavních druhů exotického ovoce je sice v obchodech dostupná celoročně, ale i zde je dobré hlídat kalendář, abychom trefili čas dozrávání, a tedy i nejlepší chuť a kvalitu.
Dr. Johana Rondevaldová z Katedry tropických plodin a agrolesnictví FTZ ČZU v Praze poskytla magazínu Apetit tipy, jak vybrat tropické/subtropické ovoce, dovážené do Česka. Celý rok trvá sezóna např. u avokáda, ananasu či banánů. Stejnou kvalitu po celý rok můžeme očekávat třeba i u manga. U jiných druhů jako je třeba kaki nebo kiwi, je kvalita plodů nejvyšší pouze v určitou část roku. Záleží ale také na oblasti, kde se daný druh pěstuje a odkud se k nám dováží.
A které ovoce je v sezóně právě v lednu? Například většina citrusů, uvádí se, že třeba pomelo má nejlepší chuť v období od listopadu do března/dubna.
Na co si dát při nákupu pozor?
*ZRALOST PLODU, některé druhy dozrávají i po utržení (např. avokádo, banány, čerimoja, mango, kaki) ty je dobré před konzumací nechat doma pár dní „dojít“, protože se k nám většinou dováží ne zcela zralé. Jiné druhy ale takovou schopnost nemají, proto je třeba v obchodě vybírat plně zralé plody (např. ananas, citrusy, liči).
*VYBÍREJTE PEČLIVĚ, vyhněte se poničeným či baleným kusům
Celý článek spolu s kalendářem naleznete v přiloženém souboru.
Foto: Petr Zmek (CAVP)